Magyar Kultúra

Ebben a blogban a magyarok kultúráját szeretném ismertetni azokkal akik el vannak tévedve ebben a téma körben!

Friss topikok

  • Krumplikipi: Nem kell szégyelni :) De úgy gondolom ebben a történetben is vannak kisebb nagyobb "mesék" :) De é... (2009.09.01. 12:56) Turul madár, avagy Kerecsensólyom
  • Krumplikipi: Remélem sok olyan dolgot le tudok ide jegyezni amit páran nem ismernek, de az a legjobb ha ismerik... (2009.08.25. 15:52) Miért is?

Archívum

2009.08.24. 03:28 Krumplikipi

Turul madár, avagy Kerecsensólyom

 A turul második szerepe a honfoglalás legendájában van. E szerint a magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket. Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor turul, és a magasból támadva megölte az egyik sast. Ezt látva a többi sas elmenekült. Ezért elhatározták a magyarok, hogy máshová mennek lakni. Elindultak Attila földjére, melyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a turulmadár, s a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, míg el nem tűnik a szemük elől. Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé fekvő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő turul a magasból lerúgta az egyiket. Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt. Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak. Ennek a mondának a valóságos alapja az, hogy a magyarok anélkül, hogy tudták volna, valóban addig a helyig vonultak Európában nyugat felé, ahol a kerecsensólyom – a turul – fészkel.

Üdvözlettel Krumplikipi!

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkultusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1001333993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ádíí ® 2009.08.31. 13:07:53

aztaaa ez tök érdekes :)))
szégyellem de ezt nem tudtam :$

Krumplikipi · http://magyarkultusz.blog.hu 2009.09.01. 12:56:03

Nem kell szégyelni :) De úgy gondolom ebben a történetben is vannak kisebb nagyobb "mesék" :) De érdekes.
süti beállítások módosítása